SKANDI FOOD & DESIGN

ここ数年のグルメブームは私の住むスカンジナヴィアでも盛り上がっています。スカンジナヴィアの食文化を北欧デザインと伴に紹介します。

★recipe★ Fruktmuffins(季節の果物入りマフィン)

ご訪問ありがとうございます♪
Thank you very much for visiting my blog!

今日は中秋の名月なんですね。
「お団子が食べたいな〜、できれば美味しい餡の」なんて考えながら、
珍しくお菓子を焼いてみました。
It´s `Chushu no meigetsu´ today. We celebrate a beautiful autumn full moon in Japan.
The custom came orinally from China. Today in Japan, silver grass is decollated and special
sweets are served.
I miss the sweets very much but we decided to bake muffins instead :-)

Fruktmuffins 3
Fruktmuffins Fruit muffins 季節の果物入りマフィン
パンケーキ、ワッフルに続く「マイベスト☆」シリーズです。

ノルウェーでは旬のリンゴ、サクランボ、プラムがたくさん出回っています。
特に果物生産ナンバーワンのハーダンゲル地方のものは有名です。
今日のチョイスはプラム!甘くてジューシーでとても美味しいです。
Currently there are lots of Norwegian apples, cherries & plums in the market.
Especially those from Hardanger area are well known.
Today´s choice is plums! They are small but very tasty!

■材料(12個分)■
溶かしバター(無塩)120g
◎小麦粉250g
◎グラニュー糖150g
◎ベーキングパウダー Bakepulver 小さじ1
◎ベーキングソーダ(重曹) Natron 小さじ1/2
◎塩小さじ1/4
ギリシャ風ヨーグルト Gresk yoghurt 3/4カップ
卵2個
バニラエッセンス 数滴
プラム 6個

120g unsalted butter melted & cooled
250g flour
10g caster sugar
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
1/4 salt
150ml Greek yoghurt
2 eggs
few drops of vanilla essence
6 plums, pitted and cut into small pieces

Fruktmuffins 1
1 溶かしバターを作り、冷ましておく。
オーブンを190度に設定する。
マフィンのカップを12個用意しておく。
2 ◎の粉類を一緒にしてふるっておく。
3 ヨーグルト、卵、バニラエッセンスを混ぜ、溶かしバターを加える。
4 粉類と3を混ぜる。
果物を適当な大きさに切り、生地に混ぜ込む。
5 生地をマフィンカップの3/4まで入れる。
お好みで果物を上にのせても。
6 オーブンで約20分焼く。竹串などをさしてみて、串が乾いていれば焼き上がり♪

1 Melt the butter & leave it to cool. Preheat the oven to 190C. Prepare 12 muffin cups.
2 Shift the flour, sugar, baking powder, bicarbonate of soda & salt, and mix well.
3 Mix the yoghurt, eggs and vanilla essence together. Add the butter and stir well.
4 Combine the flour mixture and the yoghurt mixture together. Add the chopped fruit and mix to incorporate them.
5 Fill the muffin cups with the mixture about two-third.
6 Bake them for 20 mins or until the muffins look brown.

Fruktmuffins 2
リンゴを入れる場合は、生地にシナモンパウダーも加えると美味しいです。
ギリシャ風ヨーグルトは牛乳で代用可!
果物なしでも美味しくできます♪
When you choose to use apples, add some cinnamon powder to the mixture!
You can use 150ml whole milk, instead of using yoghurt.
Of course it´s nice without any fruit, too!

Fruktmuffins 4
ボナペティ〜! Bon Appétit!
息子と一緒に作って食べて。
我が家風「中秋の名月」のお祝いでした♪

レシピはこちらからでもご覧になれます♫
Cpicon マイベスト☆季節の果物入りマフィン by skandimat



レシピブログに参加中♪

Topic:Cakes & desserts - Genre:Gourmet

  1. 2013/09/19(木) 14:00:20|
  2. Recipes
  3. | Trackbacks:0
  4. | Comments:0
<<Weekend Inspiration #22 Donal Skehan´s Swedish apple & almond cake | HOME | Skandi Cooking #5 9月のお料理教室 >>

Comments

Post a comment


Only the blog author may view the comment.

Trackbacks

Trackbacks URL
http://skandimat.blog.fc2.com/tb.php/347-6e2a3238
Use trackback on this entry.

Profile

skandimat

Author:skandimat
ロンドンを経て、2008年よりノルウェー、オスロ在住。語学力を活かし、大好きな食に関する最新情報を現地からダイレクトにお届けするのが目標。ノルウェー人の主人との間に一男。

INSTAGRAM @ skandimat

Instagram

Calendar

03 | 2017/04 | 05
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
- - - - - - 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 - - - - - -

Latest journals

Link to Amazon

Monthly archive

Category

Category: None (20)
Restaurants (60)
Cafés (22)
Shops (6)
Materials & Products (10)
Recipes (186)
Culture & Trends (120)
Books (11)
Design (17)
Events (62)
Weekend Inspiration (54)

Latest comments

Search form

Display RSS link.

Link

add link

Friend request form

Want to be friends with this user.

Counter