SKANDI FOOD & DESIGN

ここ数年のグルメブームは私の住むスカンジナヴィアでも盛り上がっています。スカンジナヴィアの食文化を北欧デザインと伴に紹介します。

★recipe★ アンズタケのスープ カプチーノ仕立て

〈Skogens gull〉
「森の金」ーー綺麗なオレンジ色の秋のご馳走、アンズタケはこんな風に呼ばれます。
今日はその「森の金」の美味しさが凝縮されたポタージュスープをご紹介します。
With its beautiful orange colour, Chanterelle is called〈Gold in the forest〉
Today I´d like to introduce a recipe that is packed with flavour of chanterelle.

Kantarellsuppe 2
Kantarellesuppe アンズタケのスープ
牛乳の泡をのせ、カプチーノ仕立てにしました。
By topping with milk foam, I made the soup looks like cappuccino.

■材料(3〜4人分)■
アンズタケ kantareller 200g
エシャロット(みじん切り)1個
チキンブイヨン kyllingkraft 3カップ
生クリーム mat fløte 1/2カップ
牛乳1/2カップ
バター適量
塩コショウ適量
チャイブ gressløk(飾り用、細かく刻む)適量

For 3-4 person
200g chanterelle
1 shallot (finely chopped)
600cc chicken stock
100cc cream
100cc milk
butter
salt & pepper
chive (finely chopped) for decollation

1  アンズタケは専用のブラシ等を使って汚れを落とし、手で適当な大きさにさいておく。
(私はキッチンペーパーを使っています。キノコ類の水洗いは×)
2 バターを熱し、エシャロットを炒め、透き通ってきたらアンズタケを加えさらに炒める。
3 チキンブイヨンを加え、沸騰したら灰汁を取り、弱火で約20分煮込む。
4 ミキサーにかけ、漉す。
5 生クリームを加え再び火にかけ、塩コショウで味を整える。
ここでハンドミキサーを使い空気を含ませても良い。
6 牛乳を温め、カプチーノの泡を作る器具で泡立てる。
7 スープを器に注ぎ、牛乳の泡をスプーンですくって浮かべる。
チャイブを散らせば出来上がり♪

1. Crean the chanterelle with brush. Cut into small pieces.
2. Melt the butter in a pan, add the shallots and chanterelle, and fry gentry.
3. Add the chicken stock. Bring to the boil then lower the heat and simmer for 20 mins.
4. Pour the soup into a blender and blend until smooth.
Then pass it through a strainer.
5. Add the cream to the soup then return to the heat. Taste with salt & pepper.
6. Warm the milk and create foam by using a tool to make cappuccino foam
7. Pour the soup into individual coffee cups and top with the milk foam them garnish with chive.

Kantarellsuppe 3
ボナペティ〜♪ Bon appetit!


 Karla Sivertsさん
Kantarellsuppe 1
アンズタケのスープを作った翌日、偶然にもアンズタケを使ったレシピを
ノルウェーのタブロイド紙、Dagbladetで見つけました!(8月30金曜)
今を輝く弱冠26歳のKarla Sivertsさんのものです。
(現在オスロにある今話題のレストランSmalhansのシェフ)
その中にはSoppsuppe(キノコのスープ)としてアンズタケのスープのレシピも!
フムフム
彼女のものはニンニクも一緒に炒めて、白ワインを加えて煮詰めています。
最後に味付けにレモン果汁も少し絞り入れ。。。なるほど〜。
今度試してみましょう♪

レシピはこちらからもご覧になれます♫
Cpicon アンズタケのスープ☆カプチーノ仕立て by skandimat

About Karla Siverts
There was an article about Karla Siverts in Friday 30 August issue of Dagbladet, a Norwegian tabloid.
She is a young, talented Norwegian female chef of many brilliant reputations.
(Previously worked for Bagatelle & as sous-chef for Strand, and currently kitchen chef at Smalhans)
By coincidence, she introduces 3 recipes for chanterelle in the article and one of them is a soup recipe!
In addition to what I introduced earlier, she uses ingredients like garlic, white wine and lemon juice.


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Topic:Easy-to-make recipe - Genre:Gourmet

  1. 2013/09/02(月) 02:51:06|
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Author:skandimat
ロンドンを経て、2008年よりノルウェー、オスロ在住。語学力を活かし、大好きな食に関する最新情報を現地からダイレクトにお届けするのが目標。ノルウェー人の主人との間に一男。

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